Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.  Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Czym nie kierować się podczas wyboru paneli do kuchni?

Czym nie kierować się podczas wyboru paneli do kuchni?

Urządzając dom czy mieszkanie, prędzej czy później stajemy przed bardzo ważną decyzją: co wybrać na podłogę do kuchni? Jeszcze kilka lat temu ta decyzja ograniczałaby się do wyboru pomiędzy gresem, terakotą, ceramiką lub wyrobami kamiennymi. Dziś oferta producentów jest znacznie szersza i pytanie powinno brzmieć raczej: płytki czy panele do kuchni?

Kuchnia bywa centrum naszego domu. Z pewnością jest często oraz intensywnie użytkowanym pomieszczeniem. Przygotowanie posiłków, sprzątanie, ewentualne awarie sprzętów AGD, kontakt z wodą i wilgocią – to wszystko sprawia, że kuchenna podłoga musi być znacznie bardziej wytrzymała niż np. ta w salonie. 

Utarło się, że najbardziej optymalnym wyborem jest zakup płytek. Wiele osób zastanawia się jednak, czy panele również nadają się do kuchni. To obecnie coraz popularniejsze rozwiązanie. Dzięki nowoczesnym technologiom mogą być one równie odporne i praktyczne. Te drugie były do tej pory kojarzone głównie z salonem, sypialnią oraz innymi miejscami wypoczynku. Zaawansowane technologie sprawiają jednak, że panele kuchenne sprawdzają się tak samo dobrze, jak płytki. Trzeba jedynie pamiętać o kilku ważnych faktach, dzięki którym nie będziemy żałować decyzji.

Błąd nr 1: Kierowanie się niską ceną paneli

Pod pytaniem „płytki czy panele do kuchni” często kryje się chęć zaoszczędzenia pieniędzy na materiale. Rzeczywiście panele podłogowe do kuchni imitujące płytki mogą być znacznie tańsze. Jeśli przykładowo urządzamy kawalerkę lub salon z aneksem kuchennym, możemy chcieć, aby podłoga w całym pomieszczeniu była taka sama. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie panele podłogowe do kuchni zdadzą egzamin, musisz pamiętać, że te najtańsze posiadają rdzeń z płyty MDF. Ma on to do siebie, że szybko pochłania wodę, a przez to łatwo się odkształca, zwiększając objętość. Jako panele kuchenne dużo lepiej sprawują się produkty winylowe. Dzięki nim zminimalizujemy wchłanianie wilgoci i zmniejszymy ryzyko zniszczenia podłogi.

Błąd nr 2: Niedokładne zabezpieczenie paneli przed wilgocią

Kuchenna podłoga musi być przede wszystkim odporna na wilgoć. Możemy wybierać wśród produktów o bardzo wysokiej odporności na wilgoć lub tych całkowicie na nią odpornych. Te drugie spokojnie sprawdzą się w ekstremalnych warunkach, nawet w takich sytuacjach jak awaria zmywarki i wyciek wody. Aby wybrać panele kuchenne, które wytrzymają codzienny kontakt z wilgocią, kieruj się normą EN13329, oznaczającą skłonność wyrobu do pęcznienia. Np. norma w wysokości 5% mówi nam, że produkt zanurzony w wodzie przez 24 godziny, zwiększy swoją objętość właśnie o tyle procent. W przypadku paneli podłogowych w kuchni większa wartość niż wspomniane 5% będzie ryzykowna.

Błąd nr 3: Wybór zbyt niskiej klasy używalności paneli

W kuchni spędzamy dużo czasu. To normalne, że podczas przygotowania posiłków coś się rozlewa, upada na ziemię, tłucze. Sprzątamy tu także znacznie częściej niż w innych pomieszczeniach. Nic dziwnego, że podłoga powinna być odporniejsza na ścieranie niż np. ta w sypialni. Jeśli więc zastanawiasz się, czy panele nadają się do kuchni, odpowiedź brzmi: tak, ale te o wysokiej klasie używalności i ścieralności.

Na rynku istnieją następujące oznaczenia:

  • 21-23 panele do użytku domowego,
  • 31-33 panele do użytku publicznego,
  • AC1 do AC6 – klasa ścieralności.

Panele podłogowe do Twojej kuchni powinny mieć klasę używalności 23 oraz ścieralności przynajmniej  AC4. Zwróć uwagę na te informacje podczas porównywania produktów.

 

Błąd nr 4: Kierowanie się modą

Decydując się na panele podłogowe do kuchni, zwykle kierujemy się ich estetyką. Chcemy, aby podłoga w kuchni i salonie wyglądała tak samo. Obecnie w ofercie producentów znajdziemy najróżniejsze wzory, np. panele, które naprawdę wyglądają jak płytki do kuchni i przypominają:

  • gres,
  • terakotę,
  • wyroby z kamienia,
  • wyroby ceramiczne.

Inna opcja to wyroby imitujące drewno, parkiet czy klepkę. Musimy przemyśleć ten wybór. Jeśli zdecydujemy się na jakiś rzucający się w oczy wzór tylko dlatego, że jest modny, możemy szybko pożałować. Trudno nam będzie dopasować do niego dodatki, gdy zechcemy zmienić aranżację salonu. Stonowane, szare panele w kuchni albo takie imitujące naturalne drewno mogą być lepszym wyborem niż np. kolorowa mozaika.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniego materiału na podłogę do kuchni to decyzja, która wymaga uwzględnienia takich czynników jak odporność na wilgoć i ich trwałość. Panele podłogowe, dzięki nowoczesnym technologiom, mogą być równie funkcjonalne co płytki, pod warunkiem że zwrócimy uwagę na ich jakość, klasę używalności i odpowiednie zabezpieczenie przed wilgocią. Unikajmy przy tym kierowania się jedynie modą czy niską ceną. Jeśli nie jesteś pewien, jakie rozwiązanie będzie najlepsze, warto skorzystać z pomocy specjalistów. Przykładem może być zakup podłóg w Eurodom w Gdańsku, gdzie eksperci doradzą Ci w wyborze idealnego materiału, dostosowanego do Twoich potrzeb.