Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.  Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii - dlaczego warto na nie postawić?

Meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii - dlaczego warto na nie postawić?

Meble ze stali nierdzewnej cieszą się niesłabnącą popularnością w branży gastronomicznej, czemu trudno się dziwić. Łączą w sobie walory praktyczne i estetyczne, a do tego są niezwykle higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Dlaczego inwestycja w meble nierdzewne to dobry wybór dla przedsiębiorców działających w gastronomii i przemyśle spożywczym? Sprawdź!

  1. Meble ze stali nierdzewnej - poznaj ich zalety
  2. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej - co wybrać?

Meble ze stali nierdzewnej - poznaj ich zalety

Warto zacząć od krótkiej charakterystyki stali nierdzewnej, która często nazywana jest również szlachetną bądź też chirurgiczną. To grupa metali, które wyróżniają się cennymi właściwościami - w praktyce mowa m.in. o żelazie, chromie czy też innych domieszkach. Powstały z nich materiał jest niesamowicie trwały, wykazuje wysoką odporność na niekorzystne czynniki mechaniczne, a do tego jest niewrażliwy na promieniowanie UV czy silne środki chemiczne.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, że meble ze stali nierdzewnej wykazują się odpornością na korozję. To niezwykle ważne zwłaszcza w miejscach przygotowywania i serwowania posiłków, lub wszędzie tam, gdzie produkty spożywcze są przechowywane. W przeciwieństwie np. do powierzchni drewnianych, stal nierdzewna zachowuje swoje właściwości przy kontakcie z wodą, parą wodną czy też różnego rodzaju substancjami.

Meble stalowe stanowią świetne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych również z uwagi na to, że są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Do ich mycia można stosować agresywniejsze detergenty, a i tak pozostaną w bardzo dobrym stanie. Ponadto metale nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, co gwarantuje bezpieczeństwo i higienę - spełniają tym samym wymogi sanitarne. Co ważne, nie wymagają częstej konserwacji i są odporne na intensywną eksploatację.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej - co wybrać?

Meble ze stali nierdzewnej znajdują swoje zastosowanie nie tylko w kuchennych restauracjach, ale również małych punktach gastronomicznych, a nawet food truckach. Z ich pomocą można stworzyć ergonomiczne i higieniczne stanowisko pracy, ale również wyposażyć miejsce magazynowania produktów spożywczych, akcesoriów, a nawet naczyń.

Na rynku dostępne są m.in. stoły gastronomiczne, blaty nierdzewne, szafki, półki - również w opcji z pojemnikami nierdzewnymi, a nawet wózków jezdnych. Stal nierdzewna wykorzystywana jest także do produkcji m.in. zlewozmywaków czy obudów do sprzętów gastronomicznych, które również warto kupić od sprawdzonych dostawców - https://wydarzenia.interia.pl/artykul-sponsorowany/news-otwierasz-restauracje-sprawdz-w-meble-i-sprzety-gastronomicz,nId,21392249